Пошук по сайту:

Скільки у РФ в запасі танків Т-80 та коли вони закінчаться

Скільки у РФ в запасі танків Т-80 та коли вони закінчаться
Скільки у РФ в запасі танків Т-80 та коли вони закінчаться

Що потрібно враховувати в поточних спробах підрахувати потенціал РФ у війні проти України

Про це пише Defense Express.

Медіа цитують підрахунки, які провели спільно OSINT-дослідники Covert Cabal та HighMarsed про те, що кількість Т-80 на базах зберігання в РФ скоротилась від 1200 до 300 машин, якщо брати категорію "у хорошому стані".

Мовляв, такими темпами російські Т-80 на базах зберігання можуть закінчитись орієнтовно в середині 2026 року, однак це аж ніяк не означатиме зникнення цих машин на полі бою, оскільки зараз російський ВПК розгорнув "маховик" модернізації цих танків до стандарту Т-80БВМ.

Самі автори цих підрахунків, деталі по яким можна побачити в наведеному вище відео, тут роблять для себе наступний висновок – мовляв, по мірі вичерпання запасів Т-80 росіянам доведеться робити ставку на більш масові і старіші Т-55/Т-62, ну і на більш рідкісніші Т-90. Однак від Defense Express вважаємо за потрібніше поставити питання тут більш широко, а саме – що нам взагалі можуть дати таки підрахунки.

Для початку маємо звернути увагу ось на це – сама фабула, що в росіян танки типу Т-80, котрі не були в числі масових, вичерпаються на зберіганні не раніше середини 2026 року, вже вказує на те, що можливо наявний запас озброєнь на складах армії РФ може бути більшим, аніж на 2-3 роки бойових дій із поточною інтенсивністю.

Росіяни везуть залізницею зняті з консервації Т-80УД, вересень 2023 року, зображення з відкритих джерел eiqduidtzidexhab

В свою чергу, сам факт проведення таких підрахунків з опорою на дані з відкритих джерел по суті анонімними OSINT-ерами може свідчити й про те, що у високопосадовців країн Заходу може не бути актуальних розрахунків по "запасу міцності" армії РФ у поточній війні проти України. Або ж – ці підрахунки є, але їх повнота викликає обгрунтовані сумніви.

Читайте по темі: "Слуга народу" Дубінський діяв за завданнями ГРУ ЗС РФ спільно із Деркачем та Сівковичем, — ЗМІ

Давайте звернемо увагу ще на такий неявний момент у цих підрахунках: схоже, самі дослідники Covert Cabal та HighMarsed вимушені виходити із того, що дані по російським бронетанковим ремонтним заводам, зокрема скільки там може стояти танків у черзі на ремонт чи модернізацію – це окрема лакуна, актуальних даних тут нема, і самотужки їх добути не вдається. Що в свою чергу наштовхує на висновок, що росіяни належним чином налагодили контррозвідувальний режим на своїх БТРЗ.

Рашистські Т-80 із РБУ-6000, джерело - btvt2019, січень 2024 року

Російські Т-80 із РБУ-6000, джерело - btvt2019, січень 2024 року

Є ще і такий момент, на який слід звернути увагу. Західні OSINT-ери в своїх підрахунках оперували найбільш "ходовими" типами російських танків, як то Т-80, Т-90 чи Т-55/Т-62, але чомусь при будь-яких подібних підрахунках з уваги випадають менш поширені типи машин, як Т-64 наприклад.

Іншими словами, наведені вище обчислення по тому, що Т-80 в росіян на зберіганні не закінчаться до 2026 року – це скоріше не про "довжину" потенціалу армії РФ, як скоріше про глибину, куди слід покращувати якість підрахунків по російським запасам озброєння.

Демонстрація рашистських Т-80БВМ, вересень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Демонстрація російських Т-80БВМ, вересень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео.

Коментарі:

comments powered by Disqus