Пошук по сайту:

ISW: РФ підписала меморандум із Венесуелою для демонстрації свого впливу у Західній півкулі

ISW: РФ підписала меморандум із Венесуелою для демонстрації свого впливу у Західній півкулі
ISW: РФ підписала меморандум із Венесуелою для демонстрації свого впливу у Західній півкулі

Росія та Венесуела підписали меморандум про взаєморозуміння, спрямований на протидію «примусовим заходам», який повинен продемонструвати Заходу, що Кремль має вплив у Західній півкулі.

Про це йдеться в звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що 11 червня під час саміту БРІКС глава російського МЗС Сергій Лавров та його венесуельський колега Іван Гіль підписали меморандум про взаєморозуміння. У зовнішньополітичному відомстві Росії документ описали як намір розробити спільну стратегію боротьби з «односторонніми примусовими заходами» через інформаційні канали та дипломатичні засоби.

Аналітики зауважили, що як Венесуела, так і Росія надали обмежені деталі щодо особливостей укладеного меморандуму. МЗС Венесуели оголосило про угоду у соцмережах у день її підписання, однак видалило це оголошення зі свого офіційного сайту. Російське МЗС повідомило про зустріч Лаврова і Гіля 11 червня, але не оголошувало про підписання меморандуму до 25 червня.

Експерти Інституту зазначили, що сам меморандум також нечіткий, оскільки в інтерпретації російського відомства немає визначення «односторонніх примусових заходів».

Підписання російсько-венесуельського меморандуму відбулися після того, як кораблі російського флоту зайшли для військових навчань у порт Гавани, Куба, 12-17 червня, після чого, як повідомляється, російські судна зупинилися у Венесуелі.

Читайте по темі: Зеленський обговорив американську допомогу з двопартійною делегацією Конгресу США

Кремль нещодавно заявив про свою зацікавленість у розширенні співпраці із Венесуелою і, ймовірно, має намір за допомогою нового меморандуму про взаєморозуміння просувати російські наративи про новий багатополярний світ у країні, яка не ідентифікує себе із «русским миром», вважають в ISW.

Коментарі:

comments powered by Disqus