Пошук по сайту:

Інститут RUSI: Росія різко збільшила виробництво зброї попри санкції Заходу

Інститут RUSI: Росія різко збільшила виробництво зброї попри санкції Заходу
Інститут RUSI: Росія різко збільшила виробництво зброї попри санкції Заходу

Виробництво артилерійських снарядів, ракет і безпілотників в Росії різко зросло після повномасштабного вторгнення в Україну, а санкції США та союзників не змогли вплинути на це.

Про це йдеться в доповіді британського Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), повідомляє Nbc news.

У звіті зазначається, що західні уряди надто обережно ухвалюють рішення і затримують обмін розвідувальною інформацією між союзниками, що позначається на тому, як санкції впливають на РФ.

Так, у 2021 році, до вторгнення російських військ в Україну, Москва виробляла 56 крилатих ракет Х-101 на рік. Торік вона виготовила 460 крилатих ракет. Російський запас балістичних ракет "Іскандер" також різко збільшився - з приблизно 50 до вторгнення до 180, йдеться у звіті.

Виробництво боєприпасів для ракет і безпілотників РФ залежить від мікроелектроніки, що імпортується з-за кордону, але заходи США та Європи не змогли заблокувати доступ Москви до цих електронних компонентів.

Розширення Росією виробництва зброї є чітким свідченням того, що тисячі західних санкцій виявилися неефективними, йдеться у звіті.

Читайте по темі: "Слуга народу" Дубінський діяв за завданнями ГРУ ЗС РФ спільно із Деркачем та Сівковичем, — ЗМІ

"Таким чином, попри зусилля багатьох державних службовців, підкріплені політичною волею підірвати російське військово-промислове виробництво, це мало що дало", - зазначається у доповіді.

Автори дослідження стверджують, що США та їхні союзники все ще можуть припинити постачання або непомірно підвищити вартість електронних компонентів, верстатів і сировини, необхідних для виробництва зброї в Росії.

Для того, щоб санкції були дієвими, уряди повинні швидко обмінюватися відповідними розвідувальними даними, в тому числі секретною інформацією, щоб забезпечити своєчасне застосування заходів експортного контролю або дій. Західні уряди повинні сформувати "центр злиття розвідданих", який міг би створити "загальновизнану картину цілей російської оборонної промисловості", вважають аналітики RUSI.

Кращий обмін розвідданими також дасть змогу союзникам здійснювати скоординовані дії - в тому числі таємні - для підриву російського виробництва озброєнь, додається у доповіді.

У виробничому процесі є "багато етапів, на яких втручання, як відкрите, так і приховане, може спричинити затримку, погіршення якості або серйозне збільшення вартості російського виробництва озброєнь", вважають британські аналітики.

Коментарі:

comments powered by Disqus